A múltkori répatorta
az első receptjeim közül való volt, még tanuló koromból és igen nagy sikert
aratott a mostani munkahelyemen. Ezen felbuzdulva elkezdtünk beszélgetni a
főnökömmel, és kiokoskodtuk, hogy miért ne csinálnánk meg ugyan ezt a receptet
céklával is, úgyis céklaszezon van. Nekem ebből egyből eszembejutott a
céklaszorbet amit még pár éve ettem a Vári Cukrászdában és életem egyik legjobb
és legkülönlegesebb ízeként tartom számon, és egyből javasoltam, hogy a répa
szorbet receptjét követve próbálkozzunk meg a céklás változattal is! Ami pedig
a sajtkrémet illeti.. megtartottuk, csak épp a narancshéjat elhagytuk és a puha
krémsajtott kecskesajtra cseréltük... fergeteges lett az ízek kombinációja!
A céklás piskótához:
- 500 g joghurt
- 1,5 dl olaj
- 375 g cukor
- 425 g rétesliszt
- 15 g sütőpor
- 3 tojás
- 200 g cékla
A tepsimet
kibélelem sütőpapírral, a céklákat megpucolom, majd finom lyukú reszelőn
lereszelem.
Ezután veszek egy
nagy edényt és mindent egybemérek, majd jól összekeverek egy fakanál
segítségével. Amint ezzel megvagyok és a mixem csomómentes, az egészet
beleöntöm a tepsibe és beteszem a 150 fokra előmelegített sütőmbe. Körülbelül
45 percig sütöm, de mielőtt kivennénk végezzük el a "fogpiszkáló tesztet". :)
Kecskesajt krém:
- 150 g kecskesajt
- 300 g tejszín
- fél vanília rúd
- ízlés szerint porcukor (2 evőkanállal tettem bele)
Egy kézimixer
segítségével egyneműsítjük a hozzávalókat, majd betesszük a hűtőbe kicsit
keményedni.
Cékla szorbet:
- 500 g cékla
- 300 g céklalé
- 250 g víz
- 250 g cukor
A cukrot és a
vizet egybemérem és felteszem főni. Mikor el kezd forrni, még hagyom, had
bugyogjon 1 percet majd, leveszem és félreteszem hűlni a cukorszirupomat.
A céklát
megpucoljuk, majd közel azonos méretű darabokra vágjuk és megfőzzük a céklalével. Mikor az összes folyadék elfőtt róla,
levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd összeturmixoljuk. Lemérjük a súlyát
és azonos mennyiséget adunk hozzá a cukorszirupunkból és jól elkeverjük.
Ezután egy
műanyag edényben a fagyasztóba helyezzük és párszor átkeverjük fél óránként,
óránként, attól függ milyen ütemben kezd el fagyni a szorbet. A keverés gyorsan
történjen, ne sokat legyen szobahőmérsékleten a keverék. Használhatunk hozzá
villát vagy robotgépet is.
Díszítés:
Mi vettünk candy
céklát, ami körkörösen váltogatja a lila és fehér színeket és nagyon jól mutat
frissen, csak sajnos hőkezelés következtében a színek vesztenek hatásos
rikításukból.
Mindenesetre mi
olajban kisütöttük a legyalult vékony szeleteket, majd jól beporcukrozva
kiszárítottuk őket sütőben. Hogy őszinte legyek nekem ez nem nagyon tetszett,
mivel az olajat lehet érezni a későbbiekben a cékla ízén, ezért én sokkl inkább
csak a sütöben kiszárítást javaslom és a céklakarikák ugyan olyan ropogósak
lesznek és jól fognak mutatni a desszert oldalán.
A másik díszítés
pedig tükrözi a téli hangulatot! Egy darabka kecskesajtot betettünk a
fagyasztóba és tálaláskor a desszertre és a tányérra reszeltük... mintha
gyönyörűen havazna! :)
Hajrá
mindenkinek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése