2013. december 8., vasárnap

Céklatorta kecskesajttal


A múltkori répatorta az első receptjeim közül való volt, még tanuló koromból és igen nagy sikert aratott a mostani munkahelyemen. Ezen felbuzdulva elkezdtünk beszélgetni a főnökömmel, és kiokoskodtuk, hogy miért ne csinálnánk meg ugyan ezt a receptet céklával is, úgyis céklaszezon van. Nekem ebből egyből eszembejutott a céklaszorbet amit még pár éve ettem a Vári Cukrászdában és életem egyik legjobb és legkülönlegesebb ízeként tartom számon, és egyből javasoltam, hogy a répa szorbet receptjét követve próbálkozzunk meg a céklás változattal is! Ami pedig a sajtkrémet illeti.. megtartottuk, csak épp a narancshéjat elhagytuk és a puha krémsajtott kecskesajtra cseréltük... fergeteges lett az ízek kombinációja! 


A céklás piskótához:

  • 500 g joghurt
  • 1,5 dl olaj
  • 375 g cukor
  • 425 g rétesliszt
  • 15 g sütőpor
  • 3 tojás
  • 200 g cékla
A tepsimet kibélelem sütőpapírral, a céklákat megpucolom, majd finom lyukú reszelőn lereszelem.
Ezután veszek egy nagy edényt és mindent egybemérek, majd jól összekeverek egy fakanál segítségével. Amint ezzel megvagyok és a mixem csomómentes, az egészet beleöntöm a tepsibe és beteszem a 150 fokra előmelegített sütőmbe. Körülbelül 45 percig sütöm, de mielőtt kivennénk végezzük el a "fogpiszkáló tesztet". :)

Kecskesajt krém:

  • 150 g kecskesajt
  • 300 g tejszín
  • fél vanília rúd
  • ízlés szerint porcukor (2 evőkanállal tettem bele)
Egy kézimixer segítségével egyneműsítjük a hozzávalókat, majd betesszük a hűtőbe kicsit keményedni.

Cékla szorbet:

  • 500 g cékla
  • 300 g céklalé
  • 250 g víz
  • 250 g cukor
A cukrot és a vizet egybemérem és felteszem főni. Mikor el kezd forrni, még hagyom, had bugyogjon 1 percet majd, leveszem és félreteszem hűlni a cukorszirupomat.
A céklát megpucoljuk, majd közel azonos méretű darabokra vágjuk és megfőzzük a céklalével.  Mikor az összes folyadék elfőtt róla, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd összeturmixoljuk. Lemérjük a súlyát és azonos mennyiséget adunk hozzá a cukorszirupunkból és jól elkeverjük.
Ezután egy műanyag edényben a fagyasztóba helyezzük és párszor átkeverjük fél óránként, óránként, attól függ milyen ütemben kezd el fagyni a szorbet. A keverés gyorsan történjen, ne sokat legyen szobahőmérsékleten a keverék. Használhatunk hozzá villát vagy robotgépet is.


Díszítés:

Mi vettünk candy céklát, ami körkörösen váltogatja a lila és fehér színeket és nagyon jól mutat frissen, csak sajnos hőkezelés következtében a színek vesztenek hatásos rikításukból.
Mindenesetre mi olajban kisütöttük a legyalult vékony szeleteket, majd jól beporcukrozva kiszárítottuk őket sütőben. Hogy őszinte legyek nekem ez nem nagyon tetszett, mivel az olajat lehet érezni a későbbiekben a cékla ízén, ezért én sokkl inkább csak a sütöben kiszárítást javaslom és a céklakarikák ugyan olyan ropogósak lesznek és jól fognak mutatni a desszert oldalán.
A másik díszítés pedig tükrözi a téli hangulatot! Egy darabka kecskesajtot betettünk a fagyasztóba és tálaláskor a desszertre és a tányérra reszeltük... mintha gyönyörűen havazna! :) 
Hajrá mindenkinek! :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése