2013. október 14., hétfő

Mandulás körtetorta


Egy olyan receptünk van most, melynek az elkészítése gyerekjáték és a végeredmény egy habkönnyű desszert lesz, melyet egy tea vagy egy kávé mellett bárki szívesen elfogyasztana. Az alapja, a mandula krém, az az angol Bakewell tortából származik, amelyről majd a későbbiekben még hallani fogtok tőlem, csak épp itt még meg van spékelve a dolog egy kis körtével is, amely még könnyedebbé teszi a desszertünket.

Először is vegyünk 3 db szép nagy körtét. Pucoljuk meg, negyedeljük el, vegyük ki a magházat és helyezzük bele egy edénybe őket. Engedjük rá úgy vizet, hogy bőven ellepje a körtéket és tegyünk még hozzá 5 kanál kristály cukrot, majd helyezzük tűz fölé és főzzük puhára őket. Miközben a körték főnek készítsük el a tésztánkat.


Linzer tészta alap:

Rengeteg féle linzer tészta létezik. Amit most használni fogunk az egy abszolút alap tészta mindenféle extra ízesítő nélkül, hiszen utat szeretnénk hagyni a mandula és körte domináló izének.
  • 200 g liszt
  • 120 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 db egész tojás
Mindent egybegyúrok, majd beteszem a hűtőbe 15-20 percre pihentetni, hogy ne legyen túl puha és a nyújtásnál ne szakadjon.
Mikor ez megvolt veszem a torta karikámat, amely maximum 2 cm magas, az átmérője pedig 20-24 cm-es amely 12 normál totaszeletnek felel meg. Ez persze el is térhet az általam megadott méretektől, de ez az anyag hányad ehhez a mérethez van számolva.
Kinyújtom a tésztám, majd belehelyezem a karikámba és jól benyomkodom a tésztát a sarkokhoz. Mikor távolítom el a tészta felesleget, akár ollóval is levághatom és figyeljünk rá, hogy a tészta kicsit túlérjen a karikán, mert sütés közben kicsit visszaesik majd a magassága.
Ezután teszek bele 2 réteg folpakkot és beleteszem a nehezékemet, ami lehet rizs, lencse, bab, stb. Ez azért kell, hogy megtartsa a tésztánk oldalát és ne folyjon le az egész sütés közben, hanem szép magas maradjon. Ezt, a mondjuk 2 kg rizst tegyük el, és ha ilyesmi van akkor mindig tudjuk használni. A tejére is tegyünk egy réteg folpakkot, hogy a nehezékünk ne szóródjon szerte szét a konyhában, majd süssük az alapunkat 180 fokon 20 percig.

 
Amíg sül a linzerünk, addig pont elég időnk van elkészíteni a krémet. :)

Mandula krém:

  • 150 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g mandulaliszt
  • 3 db egész tojás
 
Hogy könnyebb dolgunk legyen fél órával, órával a művelet megkezdése előtt vegyük ki a vajat a hűtőből, majd mikor már a vajunk bepuhult egy kicsit keverjük habosra a kristálycukorral egy mixer segítségével. Párszor kaparjuk össze a mixet a tál széléről, hogy abszolút csomómentes masszát kapjunk. Ennél a krémnél nagyon oda kell rá figyelni, hogy ne hagyjunk vajdarabkákat, mert sütés közben elolvad és kifolyik a tortából ezzel lyukat hagyva maga után.
Ezután keverjük hozzá a mandulalisztet és az egész tojásokat. Még 2-3 percig habosítsuk tovább, majd helyezzük bele az egészet nyomózsákba.
Mire készek vagyunk a krémmel addigra a körténk puhára főtt a tésztánk pedig elősült. Kezdődhet az utolsó nagyobb művelet a kóstolás előtt. Már nem kell sokat várni rá! :)

Az utolsó lépcsőfok...

Vegyük le a nehezékünket az alapunkról, majd a nyomózsákból nyomjuk bele a krémet. Nem probléma, ha nem nagyon egyenletes a krém elosztása, mert sütés közben az egész megfog olvadni és szépen eloszlik majd. Ne nyomjuk teljesen a tetejéig, hagyjunk egy nagyon pici helyet, mert a körték súlyával is számolnunk kell, majd helyezzük rá a 12 db negyed körténket körkörösen. Nem kell benyomkodnunk őket, hisz a krém olvadásakor úgyis megsüllyednek, viszont a sütés végére mutatósan kilátszik majd a tetejük egy kicsit. A közepét hagyjuk üresen, mert így a vágásnál nem fognak a csücsköknél a körtedarabok kipotyogni, és így tökéletes szeleteink lesznek.


Mikor mindezzel megvagyunk tegyük vissza az egészet a sütőbe és 25-30 percig süssük. Akkor jó mikor a teteje már barnul szépen, de még nem ég.
Ha igazán szépet szeretnénk, mert vendégeket várunk, vagy valami különleges eseményre készítjük, vagy mert csak szeretjük a szépet, akkor vegyünk egy kis sárgabarack dzsemet, tegyünk hozzá egy kis vizet, forraljuk fel és kenjük le a torta tetejét egy ecset segítségével... ezáltal gyönyörű szép és csillogós teteje lesz. :)


És ha pedig igazán mutatós körtetortát szeretnénk, és nincsenek gyerekek sem akiknek a kedvében kell járni, akkor főzzük a körténket vörösborban... az eredmény magáért beszél majd:


Sok sikert hozzá, és eredményes sütögetést mindenkinek! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése