Egy olyan
receptünk van most, melynek az elkészítése gyerekjáték és a végeredmény egy
habkönnyű desszert lesz, melyet egy tea vagy egy kávé mellett bárki szívesen
elfogyasztana. Az alapja, a mandula krém, az az angol Bakewell tortából
származik, amelyről majd a későbbiekben még hallani fogtok tőlem, csak épp itt
még meg van spékelve a dolog egy kis körtével is, amely még könnyedebbé teszi a
desszertünket.
Először is vegyünk
3 db szép nagy körtét. Pucoljuk meg, negyedeljük el, vegyük ki a magházat és
helyezzük bele egy edénybe őket. Engedjük rá úgy vizet, hogy bőven ellepje a
körtéket és tegyünk még hozzá 5 kanál kristály cukrot, majd helyezzük tűz fölé
és főzzük puhára őket. Miközben a körték főnek készítsük el a tésztánkat.
Linzer tészta alap:
Rengeteg féle
linzer tészta létezik. Amit most használni fogunk az egy abszolút alap tészta
mindenféle extra ízesítő nélkül, hiszen utat szeretnénk hagyni a mandula és
körte domináló izének.
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 75 g porcukor
- 1 db egész tojás
Mindent
egybegyúrok, majd beteszem a hűtőbe 15-20 percre pihentetni, hogy ne legyen túl
puha és a nyújtásnál ne szakadjon.
Mikor ez megvolt
veszem a torta karikámat, amely maximum 2 cm magas, az átmérője pedig 20-24
cm-es amely 12 normál totaszeletnek felel meg. Ez persze el is térhet az általam
megadott méretektől, de ez az anyag hányad ehhez a mérethez van számolva.
Kinyújtom a
tésztám, majd belehelyezem a karikámba és jól benyomkodom a tésztát a
sarkokhoz. Mikor távolítom el a tészta felesleget, akár ollóval is levághatom
és figyeljünk rá, hogy a tészta kicsit túlérjen a karikán, mert sütés közben
kicsit visszaesik majd a magassága.
Ezután teszek
bele 2 réteg folpakkot és beleteszem a nehezékemet, ami lehet rizs, lencse,
bab, stb. Ez azért kell, hogy megtartsa a tésztánk oldalát és ne folyjon le az
egész sütés közben, hanem szép magas maradjon. Ezt, a mondjuk 2 kg rizst tegyük
el, és ha ilyesmi van akkor mindig tudjuk használni. A tejére is tegyünk egy
réteg folpakkot, hogy a nehezékünk ne szóródjon szerte szét a konyhában, majd
süssük az alapunkat 180 fokon 20 percig.
Amíg sül a
linzerünk, addig pont elég időnk van elkészíteni a krémet. :)
Mandula krém:
- 150 g vaj
- 150 g kristálycukor
- 150 g mandulaliszt
- 3 db egész tojás
Hogy könnyebb
dolgunk legyen fél órával, órával a művelet megkezdése előtt vegyük ki a vajat
a hűtőből, majd mikor már a vajunk bepuhult egy kicsit keverjük habosra a kristálycukorral
egy mixer segítségével. Párszor kaparjuk össze a mixet a tál széléről, hogy
abszolút csomómentes masszát kapjunk. Ennél a krémnél nagyon oda kell rá
figyelni, hogy ne hagyjunk vajdarabkákat, mert sütés közben elolvad és kifolyik
a tortából ezzel lyukat hagyva maga után.
Ezután keverjük
hozzá a mandulalisztet és az egész tojásokat. Még 2-3 percig habosítsuk tovább,
majd helyezzük bele az egészet nyomózsákba.
Mire készek
vagyunk a krémmel addigra a körténk puhára főtt a tésztánk pedig elősült. Kezdődhet
az utolsó nagyobb művelet a kóstolás előtt. Már nem kell sokat várni rá! :)
Az utolsó lépcsőfok...
Vegyük le a
nehezékünket az alapunkról, majd a nyomózsákból nyomjuk bele a krémet. Nem
probléma, ha nem nagyon egyenletes a krém elosztása, mert sütés közben az egész
megfog olvadni és szépen eloszlik majd. Ne nyomjuk teljesen a tetejéig, hagyjunk
egy nagyon pici helyet, mert a körték súlyával is számolnunk kell, majd
helyezzük rá a 12 db negyed körténket körkörösen. Nem kell benyomkodnunk őket,
hisz a krém olvadásakor úgyis megsüllyednek, viszont a sütés végére mutatósan
kilátszik majd a tetejük egy kicsit. A közepét hagyjuk üresen, mert így a
vágásnál nem fognak a csücsköknél a körtedarabok kipotyogni, és így tökéletes
szeleteink lesznek.
Mikor mindezzel
megvagyunk tegyük vissza az egészet a sütőbe és 25-30 percig süssük. Akkor jó
mikor a teteje már barnul szépen, de még nem ég.
Ha igazán szépet
szeretnénk, mert vendégeket várunk, vagy valami különleges eseményre készítjük,
vagy mert csak szeretjük a szépet, akkor vegyünk egy kis sárgabarack dzsemet,
tegyünk hozzá egy kis vizet, forraljuk fel és kenjük le a torta tetejét egy
ecset segítségével... ezáltal gyönyörű szép és csillogós teteje lesz. :)
És ha pedig igazán mutatós körtetortát szeretnénk, és nincsenek gyerekek sem akiknek a kedvében kell járni, akkor főzzük a körténket vörösborban... az eredmény magáért beszél majd:
Sok sikert hozzá,
és eredményes sütögetést mindenkinek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése