2013. október 30., szerda

Répatorta


A répatorta név abszolút bizarul hangzik, mindenkiben megjelenik először egy kicsit a félelem,hogy  vajon mi lehet ez, zöldség a sütiben, biztos kipróbáljam? Persze ez tök normális és nincs is vele semmi baj, ha pedig ráveszed magad, hogy megkóstold, egyből el is felejtődnek a félelmek, hiszen nem lehet érezni a desszerten a répa ízét. Lényegében egy végtelenül puha, szaftos, nem túl gej, könnyen emészthető piskótát kapsz. Magában is fantasztikus élményt nyújt, de én most kipróbáltam narancsos sajtkrémmel és mellé még egy kis répás-mandarinos sorbetet is készítettem. A sajtkrém nekem nagyon tetszett a tetején, a sorbet pedig egy igazi különlegesség az oldalán, ami csak kíséri a desszertünket és feldobja az íz világot.


A torta receptje egy normál méretű tepsihez:

  • 500 g joghurt
  • 1,5 dl olaj
  • 375 g cukor
  • 425 g rétesliszt
  • 15 g sütőpor
  • 3 tojás
  • 200 g répa
A tepsimet kibélelem sütőpapírral, a répákat megpucolom, majd finom lyukú reszelőn lereszelem.
Ezután veszek egy nagy edényt és mindent egybemérek, majd jól összekeverek egy fakanál segítségével. Amint ezzel megvagyok és a mixem csomómentes, az egészet beleöntöm a tepsibe és beteszem a 150 fokra előmelegített sütőmbe. Körülbelül 45 percnyi sütést igényel, de mielőtt kivennénk a sütőből, egy fogpiszkáló segítségével ellenőrizzük, hogy átsült e rendesen a piskóta. Ha a massza már nem tapad a fogpiszkálóhoz, akkor kivehetjük a sütőből.
Mivel nagyon híg a mix, nem szabad magas hőfokon sütni, mert akkor a teteje elkezd égni a közepe pedig nyers marad.



Narancsos sajtkrém:


  • 150 g krémsajt
  • fél vanília rúd
  • 1 narancs reszelt héja
  • porcukor ízlés szerint (én kb 3 evőkanállal tettem bele)


A krémsajtot kikeverjük az ízesítő anyagokkal és a torta kihűlése után megkenjük vele a tetejét.

Mandarinos- répa sorbet:

A sorbet és a fagyi közt az a különbség, hogy a fagyi tejes vagy tejszínes alapú, a sorbet pedig vizes. A fagyi elődjének is hívják. Nem csak desszertként, hanem az előétel és a főétel közt is szokták felszolgálni gyomornyugtatás és íz semlegesítés céljából.


Recept:


  • 500 g répa
  • 300 g répalé
  • 1 nagy vagy 2 kisebb mandarin
  • 250 g víz
  • 250 g cukor
A cukrot és a vizet egybemérem és felteszem főni. Mikor el kezd forrni, még hagyom, had bugyogjon 1 percet majd, leveszem és félreteszem hűlni a cukorszirupomat.
A répát megpucoljuk, majd közel azonos méretű karikákra vágjuk és megfőzzük a répalével.  Mikor az összes folyadék elfőtt róla, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd a répát és a héjától megtisztított mandarint turmixgépbe tesszük, és jól egybeforgatjuk. Lemérjük a súlyát és azonos mennyiséget adunk hozzá a cukorszirupunkból és jól elkeverjük.
Ezután egy műanyag edényben a fagyasztóba helyezzük és párszor átkeverjük fél óránként, óránként, attól függ milyen ütemben kezd el fagyni a sorbet. A keverés gyorsan történjen, ne sokat legyen szobahőmérsékleten a keverék. Használhatunk hozzá villát vagy robotgépet is.


Kellemes időtöltést és édes pillanatokat mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése